
taagevinger
— Skitser til en gruppeudstilling
OM UDSTILLINGEN
Med forårets ankomst vender trækfuglene tilbage til landskabet, og med dem lyden af håb og drømmen om nye begyndelser og potentialer, der kan udfoldes og få luft under vingerne.
Udstillingens titel er lånt fra Steen Steensen Blichers (1782-1848) vidunderlige langdigt Trækfuglene fra 1838. I tågen skimtes konturerne af det, man ser, som en skitse eller et anslag til det kunstværk, der er undervejs.
Gruppeudstillingen henter inspiration i Trækfuglene med illustrationer af fuglemaleren Johannes Larsen (1867-1961)., som også bliver vist i udstillingen. Larsen fandt stor skønhed i Blichers digt og skabte en serie enestående billeder, der komplementerede værkets tematik.
Trækfuglene er et tidløst mesterværk, der behandler menneskets og naturens iboende flygtighed og foranderlighed. Digtet fanger årstidernes skiften og årshjulets gang, hvor foråret bringer håb og lys, mens efteråret og vinteren rummer dybde, mørke og længsel. I læsningen pendulerer man mellem det håbefulde og det uundgåelige, som Blicher gjorde, da han skrev digtet fra sit sygeleje.
Jægerens naturobservationer skildrer fuglenes livscyklus: fra rede til yngel, til træk og død – enten naturligt eller ved menneskets hånd. Dette minder os om, at alt, hvad vi har, er nuet. I en skitse findes også et nu og et mulighedsrum – en udklækning af tanker og handlinger, der enten får luft under vingerne eller går til grunde.
Udstillingen samler en bred vifte af kunstnere og kunstarter. Fortolkningerne er lige så frie som fuglene i naturen, og resultatet er en kakofoni af udtryk.
Inspireret af digtets form viser udstillingen en række kunstnerne, der arbejder i feltet mellem sprog og billede. Det er forfatter, billedkunstner og dramatiker Tomas Lagermand Lundme, der viser et nyt tværfagligt værk, der både rummer et digt om fuglen, der fik klippet sine vinger, og et fotografi af en død, løs fugl, der søgte sit eget spejlbillede (ruden), og døde af det fatale møde med sig selv som simpel refleksion. Natur møder kultur. Det har også en pris.
Forfatter og forlægger Shëkufe Tadayoni Heiberg viser tegninger af to forskellige fugle, en ugle og en spurv. Begge fugle optræder i hendes kommende roman Støv & spind, som handler om en bekvindet månemission i 2026. Det er altså ikke levende dyr, men fartøjer, der er baseret på biomimicry, så de udnytter de pågældende fugles egenskaber, og har deres udseende.
Digter og billedkunstner Morten Søndergaard udstiller sine kragetæer, der er inspireret af fuglenes fodspor i byen.
I løbet af udstillingsperioden faciliterer Tomas Lagermand Lundme en workshop for unge, der handler om den frie fugl i både konkret og overført betydning.
Ved udstillingsperiodens afslutning runder vi smukt af med en samtale mellem Morten Søndergaard, Shëkufe Tadayoni Heiberg og digter og litterat Asger Schnack, der i 2014 udgav antologien Ny Trækfuglene, inspireret af Steen Steensen Blicher.
På papir præsenteres værker af Rikke Benborg, Julian Juhlin, Johannes Larsen, Fie Norsker, John Olsen og Hartmut Stockter. Rikke Benborg har arbejdet med collage på papir, og Fie Norsker viser fabulerende fuglemotiver i akvarel, der kendertegner hendes univers. Hartmut Stockter præsenterer værket Birdbrain, der et landskabsbillede set fra fuglens perspektiv og en skitse til en fremtidig skulptur. John Olsen, kendt for sine naturskildringer, er inkluderet med sædvanligt smukke og dystre kultegninger. Julian Juhlin udstiller sine skitser for første gang til performances værket Martha’s Dream, der fortæller om den sidste vandredue Martha og de menneskeskabte årsager til hendes uddøen. Værket er en iscenesat reflektion over menneskets indvirkning på naturen og den sorg, der følger med.
Tina Maria Nielsen viser poetiske fuglereder, der er fundne og herefter støbt 1:1 i bronze. I værkerne kommer man helt tæt på de fascinerende arkitektoniske konstruktioner og tankerne, som de tomme fuglereder leder med sig. Jesper Aabille har bygget en større skulptur med inspiration fra fuglereder og viser små skitsearbejder til samme.
Håndbogbinder Malene Lerager fra Co’Libri bidrager med et eksperimenterende bogværk – en håndindbundet bog af fuglefjer – som en poetisk refleksion og et originalt håndværk af over temaet med fuglene.
Her snart 200 år efter Blichers langdigt kan vi være heldige at opleve de samme fugle, som han beskrev, dog er nogle af arterne truede i vores tid. Med Taagevinger ønsker vi at billedlig- og sprogliggøre den skønhed, inspiration og det potientiale, der findes i fuglene og naturen – en rigdom, vi også risikerer at miste. Naturen må vi værne om, så de fugle, der har fulgt os gennem generationer, kan fortsætte deres træk og begejstre os. De er både frie og i fare
Udstillingen er kurateret af Therese Maria Gram.
Udstillingens workshop og litteraturprogram er generøst støttet af Statens Kunstfond og Faaborg Midtfyns kulturpulje. De er skabt i samarbejde med Faaborg Bibliotek.
Udstillingsplakaten er tegnet af Hartmut Stockter.
kontakt os.
info@skitsehandlen.dk
(+45) 28582324
Skitsehandlen
Torvet 3 Faaborg